Erasmus výlet 1.12.

2. prosince 2007 v 12:09
V sobotu v půl deváté jsme se vydali se ŠOU do Škocjanských jeskyní. Ačkoli v Ljubljaně svítilo sluníčko, směrem k italským hranicím do Slovinského krasu se začalo zatahovat. Komplex Škocjanských jeskyní je chráněn UNESCEM a skládá se z venkovní i vnitřní části. Kvůli rekonstrukci jsme absolvovali pouze venkovní část a maličký kousek vnitřní. Uvnitř bylo opět zakázáno fotit a chudák průvodkyně se musela mnohokrát rozčilovat nad nezbednými Erasmáky. Venku se prochází nad ponorným tokem Reka. Kvůli kratší prohlídce jsme zde měli asi hodinu, tak všichni okupovali místní gostilnu. Dáša si dala jotu - něco jako naše zelňačka. Potom jsme vyrazili do městečka Lipica, odkud pocházejí lipicáni - koně, kteří vznikli křížěním místních a rakouských, andaluských, československých a dalších druhů. Rodí se tmaví a postupně z černé přes šedou mění barvu na typicky bílé (ve věku 6-10 let), pouze 1% zůstává celoživotně tmavých. Jsou známí díky své mírné povaze a lehkému vycivčení. Určitě je znáte, jsou to ti taneční koníci, co zvládají náročné figury při drezuře, ale používají se také k tažení kočárů. Při naší exkurzi v hřebčíně jsme viděli jak hřebce a klisny, tak koně statnější koníky na kočáry a šedá hříbata. Jsou opravdu strašně hodní, takže jsem překonala strach, že mi ukousnou ruku a pohladila si je. Z Lipice jsme jeli do městečka Štanjel, kde se dochovaly středověké hradby. Nejprve jsme šli do galerie Lojze Spacala - moderní umění, co na to říct- která se nachází na zámku, ale kvůli renovaci jsme do historické zámku opět nemohli. Dále jsme si prošli městečko - podívali jsme se do Karového domu ze 14. století, kde je převážně všechno z kamene a expzice domácí nářadí a náčiní, např. lis na víno (místní druh krasové oblasti se jmenuje Teran) a šli jsme do terasovitých zahrad. Odtud nás vzali (platili jsme si to sami) na večeři do vesnice Vrabče, gostlina Osmica, kde jsme dostali ono zmiňované víno Teran a "kmečki krožnik" - klobása, vepřový plátek, kopeček brambor a dva druhy kysaného zelí. Nebo jsme si mohli dát jotu, ale protože jsme ji viděli už ráno u Dáši, tak jsme zvolili první možnost. Taky jsme ochutnali strašně sladký likér, který se vyrábí z teranského vína. Hospůdka je asi oblíbená, byla úplně natřískaná, venku stáli harmonikáři. A od litevských slečen jsme se naučili jejich tanec. Domů jsme dorazili něco po desáté.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.